Meer passie voor je werk? Het antwoord van een filosoof

Neem jij de sprong?

door Thijs Sins

Afgelopen maand ben ik gevraagd te spreken over het thema passie voor je werk. Op het eerste gezicht lijkt passie een beetje zo’n modewoord waardoor zelfs het meest geestdodende werk nu in volledige vervoering dient te worden uitgevoerd.Daar zit dus meteen de kern van het probleem, saai en routineus werk doe je helemaal niet omdat je daar gepassioneerd over bent. Dat doe je gewoon om brood op de plank te krijgen. Of om met Maslov te spreken, dat doe je om in een aantal basisbehoeften te voorzien. Maar wat gebeurt er als je daarin wonderwel geslaagd bent? Dan ontstaan er andere behoeften in je leven, zoals die aan erkenning, zelfrespect en persoonlijke ontwikkeling. Passie voor je werk is dus eigenlijk een luxeprobleem, maar tegelijk zeer reëel in onze welvarende samenleving.

Gevaar

Verder schuilt er ook een zeker gevaar in modeverschijnselen.Het werkt namelijk kopieergedrag in de hand, waardoor iedereen zich ineens geroepen voelt om zijn of haar passie te gaan volgen. Gewapend met geringe zelfkennis of zelfacceptatie kun je dan ineens iemand anders’ passie gaan najagen.Om dan toch in die behoefte aan groei en ontwikkeling te voorzien zou je die passie ook eerst  eens kunnen testen naast je huidige werk. Binnen je huidige baan het heft in eigen hand nemen, meer voor jezelf opkomen en uitdagender werk eisen.

Voordeel

Uiteraard heeft iemand die zijn werk met liefde doet daar ook voordeel bij. Als je instrinsiek gemotiveerd bent voor je werk, zal het je makkelijker afgaan, wordt je eigenwaarde vergroot en blijf je uitgedaagd.Of zoals Confucius stelde “kies een baan waarvan je houdt en je zult nooit in je leven meer een dag hoeven werken.” Dat was blijkbaar in het oude China ook al aan de hand, dus dat is niets nieuws onder de zon.

Wat zit erachter?

do what you love

Er steekt dus wellicht meer achter deze hype. Zo is met de komst van de moderniteit ook onze levenshouding veranderd. Wij zijn dankzij de Verlichting en het wegvallen van de kerk ongelooflijk vrij geworden. Niet de kerk of de traditie bepaalt, maar wíj bepalen zelf hoe we ons leven willen indelen. Deze bestaansvrijheid geeft ons tegelijk ook een enorme verantwoordelijkheid. Juist die traditionele waarden zorgden voor houvast en richting. Zij gaven betekenis aan het leven op een manier die ons eigen bestaan oversteeg. Dus zullen we met onze verworven vrijheid nu op zoek moeten naar onze eigen morele identiteit.Anders gezegd, het zoeken naar een passie voor je werk gaat veel verder dan werk. Het gaat er om zin en betekenis te geven aan je bestaan, jezelf een morele identiteit te verwerven met eigen waarden. Zodat je kan ontkomen aan de nihilistische leegte die zich sluipend van onze samenleving meester heeft gemaakt.

Hoe doe je dat?

Belangrijk om te beseffen is dat het om jouw gehele levenshouding gaat. Je zult dus je persoonlijkheid moeten leren doorzien en daar ook actief richting aan moeten gaan geven. Zelf achter het stuur kruipen van dit gevaarte en daarmee jouw morele identiteit scheppen. Zodat je je leven en werk zodanig kan inrichten dat ze hierop aansluiten.Om richting te vinden zullen velen het contact met zichzelf moeten herstellen. Als het gaat om echte keuzes in het leven mag je vertrouwen op je intuïtie. Je verstand mag dan vervolgens de realiteitswaarde aangeven. Waarbij de mate van zelfacceptatie je nog behoorlijk in de weg kan zitten.Dat maakt ook dat echte keuzes in je leven vaak lastig of zelf pijnlijk zijn. Er lijkt veel op het spel te staan en je kan weerstand ondervinden. Laat je in dat geval inspireren door de fameuze woorden van Ralph Waldo Emerson. “Volg niet de gebaande paden. Maar ga daar waar geen pad bestaat en laat een spoor na.”Waar het op neer komt is dat meer passie voor je werk voortkomt uit een natuurlijke behoefte aan ontplooiing en persoonlijke groei. Daarvoor is voldoende zelfkennis en zelfacceptatie vereist zodat die gedrevenheid zich ook in alle facetten van je leven kan laten zien. Je zult jezelf moeten leren doorgronden, jezelf werkelijk leren accepteren en leren varen op je intuïtie. Daarbij zal je in deze postmoderne samenleving op zoek moeten gaan naar waarden die jouw bestaan overstijgen. Ten slotte zal je aan dit alles een invulling moeten geven in je leven en dat vereist moed, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

De uitdaging aangaan

Wil je deze uitdaging nu aangaan met mijn hulp? Dat kan al in 1 weekend. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Ervaring coaching

"Het belangrijkste resultaat van de sessies is opluchting en rust. Ik denk dat het positieve resultaat van de sessies dan ook een langdurig effect heeft."

Esther van Breemen - Amsterdam

Ervaring weekend

“Riding the wild horse” geeft een enorme boost energie ! Deze ´bootcamp´ kan ik iedereen van harte aanbevelen die voor een beslissende keuze staat of in een impasse terecht is gekomen in zijn/haar leven. Als je antwoord wil krijgen op de vraag ´Wat nu?´ zal je deze vraag hier op kunnen lossen. Doen dus!”

M. Wiedijk - Amsterdam

Vrijblijvende afspraak maken of  meer informatie?

klik hier!

Vorige
Vorige

Testimonial: Bootcamp - Riding the Wild Horse

Volgende
Volgende

Het Dertigersdilemma